Terug naar Nieuws

VERSLAG WVV ZONDAG 1 

‘Buitenspelpenalty’ en rode kaart funest voor GVAV op knollenveld in Winschoten. ‘Het was vooral veel drama’

 David Stolk

Foto: Bert Kuiper

 Een rode kaart en een omstreden en overgenomen penalty bleken de scherprechters in de wedstrijd tussen WVV en GVAV-Rapiditas. Totdat de Groningers met tien man kwamen te staan, ging het nog aardig gelijk op. Daarna kon GVAV amper meer een vuist maken. Als de Winschoters scherper waren geweest, was de score hoger uitgevallen dan de uiteindelijke 2-0.

 WVV en GVAV spraken afgelopen week af om de wedstrijd op het kunstgrasveld af te werken. Totdat scheidsrechter Martin Arends het hoofdveld goedkeurde. Winschoter trainer Gerard Wiekens verbaasde zich duidelijk over deze beslissing: ,,Heb je er zelf weleens op gevoetbald? Neem voor de grap maar even een bal mee.’’ Vervolgens liet de arbiter de beslissing aan de clubs zelf. Uiteindelijk koos het leeuwendeel van de GVAV-selectie wel om het duel op het hobbelige en bijna onbespeelbare Winschoter hoofdveld te spelen.

 Stug WVV

De beslissing in de wedstrijd viel achteraf gezien in de 38ste minuut, toen Jonathan van Dorssen van het veld werd gestuurd vanwege natrappen. Hoewel de Groninger aanvaller amper in protest ging, vond hij het zelf geen rode kaart. ,,Na een duel zette ik mijn been neer, de tegenstander viel er overheen en daarna was het vooral veel drama’’, aldus de GVAV’er. Oefenmeester Dennis van den Driessche vond zijn ploeg voor die penalty en rode kaart zelfs wat beter. ,,Daarna werd het lastig. Helemaal tegen dit stugge WVV, zelfs tegen tien man kwamen zij niet en wachtten enkel af’’, analyseerde de trainer.

 ‘Adio amore adio’

,,Het veld is vanmorgen nog gerold’’, wist fysiektrainer Roelf Dijkman van WVV. Elftalleider Dennis Boorsma vulde adrem aan: ,,Klopt, ik ben er zelf vier keer overheen gerold.’’ Maar het ging niet alleen over het veld aan de Winschoter Stikkerlaan. De middag stond ook in het teken van arbiters. Vorige week overleed plotseling de 57-jarige scheidsrechter Henk Mulder. Arends, de arbiter van dienst, wilde graag op twee momenten zijn collega en vriend herdenken: een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd en in de 57ste minuut zou het spel stilgelegd worden en het nummer ‘Adio amore adio’ van Jannes worden gedraaid. Alzo geschiedde, hoewel de man in het zwart het zelf bijna vergat. De stadionspeaker bleek goed bij de tijd en draaide het volume open. Een luid applaus volgde.

 Een laatste waarschuwing

Ook op een andere manier speelde het arbitrale trio een hoofdrol. De vlugge Ivar Bruins brak na ruim een half uur door en werd door keeper Carsten Meijwaard in het zestienmetergebied neergehaald. Een gele kaart en een penalty volgde. De GVAV-bank vond dat het in eerste instantie buitenspel was van Bruins, maar toen de gestopte penalty ook nog overgenomen moest worden, omdat de keeper te vroeg had bewogen, waren de rapen gaar bij de Stadjers. Bruins was in zijn tweede poging wel trefzeker en zette de 1-0 ruststand op het scorebord. Het zou niet meer goed komen tussen de Groningers en arbiter Arends. Elke beslissing van de wedstrijdleiding werd door spelers, staf en supporters in twijfel getrokken. Trainer Van den Driessche kreeg zelfs een laatste waarschuwing: ,,U moet op een normale manier communiceren.’’ De Groninger oefenmeester was zich van geen kwaad bewust, want hij had inderdaad ook niets geroepen. Daar was de assistent-scheidsrechter het ook mee eens. ,,De volgende keer kom ik voor je op’’, zei hij tegen de keuzeheer van GVAV.

 De Groninger ploeg kon dus weinig potten meer breken met een man minder. Na tien minuten in de tweede helft was het wederom Bruins die de score verdubbelde na een messcherpe Winschoter counter. Hij tekende voor de 2-0 eindstand. Waar bij GVAV de situatie steeds zorgwekkender wordt, deed WVV dit weekend goede zaken door het verlies van concurrenten DZOH en Oranje Nassau, waardoor de ploeg naar een verdienstelijke tweede plek steeg in de eerste klasse J. 

 

WVV - GVAV Rapiditas: 2-0

Scoreverloop: 32. Ivar Bruins (penalty). 54. Ivar Bruins

 Gele kaart: Meijwaard (GVAV)

 Rode kaart: Van Dorssen (GVAV)

 Scheidsrechter: Martin Arends

 Toeschouwers: 250

 WVV: Lugies; Zia, Heijenga, Hansen en Kuiper (78. Gijsen); Hateboer, Lars Wiekens en Ivar Bruins (56. Joesten); Delger, Veit (20. Tim Wiekens) en Sten Bruins (78. Jager)

 GVAV Rapiditas: Meijwaard; Van Geffen, Nijdam, Ter Arkel (74. Wouter Klooster) en Da Costa (46. Van der Meulen); Van Dorssen, De Jong en Tom Klooster (46. Bartelsman); Venema (70. Vreeman), Paapst (82. Brouwer) en Postema