Volg ons:

Historie van WVV 1896

WVV is een van de oudste voetbalverenigingen in de provincie Groningen. De club werd op 21 november 1896 opgericht door een aantal HBS-scholieren. Na twee jaar min of meer wat oefenen zonder wedstrijden te spelen werd in 1898 het eerste echte elftal geformeerd, bestaande uit jongens afkomstig van, wat men toen noemde, de gegoede burgerij. Er werd op verschillende plekken in Winschoten gespeeld. Aan het voortdurend verhuizen kwam in 1923 een eind met de ingebruikneming van een nieuw veld aan de spoorlijn achter de zaadhandel Jager aan het St. Vitusholt. Later was de ingang aan de inmiddels aangelegde Kastanjelaan. Inmiddels was de sociale structuur na de Eerste Wereldoorlog en mede door de Russische Revolutie ingrijpend veranderd. De kieswet was verruimd met het algemeen kiesrecht en vrouwenkiesrecht, de emancipatie van de arbeidersklasse in volle gang. Daardoor kregen ook de minder goed gesitueerden de beschikking over ‘vrije tijd’ en melden zich bij WVV, zoals in deze tijd vele nieuwe voetbalclubs werden opgericht. WVV begon in 1923 ook met een jeugdafdeling waar de legendarische ‘Meneer’ Engel Wubs naderhand de grote man van zou worden.

WVV had nogal wat leden van Joodse komaf, omdat die bevolkingsgroep goed vertegenwoordigd was in Winschoten en had met Ben van Thijn kort voor de Tweede Wereldoorlog ook een voorzitter uit die kringen. Net als vrijwel alle Joodse leden werd Van Thijn, met zijn hele gezin, in de oorlog om het leven gebracht. 

1953

In 1953 begon een nieuw hoofdstuk van WVV, de tribune met kleedkamers in de ‘kelder’ werd gebouwd, WVV werd stilaan een macht om rekening mee te houden in het noordelijk amateurvoetbal. De eerste (amateur-)international was Jan Blom, stopper van het eerste elftal. Dat werd in 1964 kampioen van het Noorden. Met Blom als aanvoerder, Jan Mulder als topscorer. WVV slaagde er net niet in amateurkampioen van Nederland te worden. Inmiddels was Klaas Nuninga, die eerder was vertrokken naar Be Quick en vervolgens GVAV in Groningen, de eerste ‘echte’ international. Hij speelde inmiddels voor Ajax. Jan Mulder vertrok naar Anderlecht en werd daar speler van het Nederlands elftal, waarin hij twee keer samenspeelde met Nuninga. Arie Haan was de volgende WVV’er, opgeleid onder de supervisie van Wubs, die prof werd. Bij Ajax en groeide hij uit tot een van de meest succesvolle voetballers die Nederland ooit had. En in die jaren sloten ook de zaterdagvoetballers van CVW zich bij Rood-Zwart aan, zodat er, tot de dag van vandaag, een zaterdagafdeling is

WVV beleefde het soort hoogtijdagen als in de jaren zestig niet meer. Van eersteklasser naar tweedeklasser en terug, daarna tijden derde klas en zelfs een keertje vierde. Een dieptepunt. Intussen was de club verdeeld tussen Kastanjelaan (hogere seniorenteams) en het inmiddels aangelegde Stadspark (lagere senioren en jeugd). Geen ideale situatie.  Daar werd in 1996, bij het honderdjarig jubileum, een einde aan gemaakt. WVV verkocht de grond aan de Kastanjelaan aan de gemeente en ging helemaal over naar het Stadspark.

Anno 2020

Daar zitten we nog, gelukkig weer als eerste klasser met een bloeiende jeugdafdeling. De historie is rijk, WVV was een begrip in de Noordelijke voetballerij en ver daarbuiten. En anno 2017 is WVV nog altijd een begrip. Een vereniging met een zonnige toekomst, want op ons complex is het lang gewenste kunstgrasveld gerealiseerd, waardoor we betere trainings- en speelmogelijkheden hebben.